Bošnjačko nacionalno vijeće u tehničkom mandatu poziva sve zainteresovane strane, političke stranke, nevladine organizacije i sve ostale institucije i ustanove koje imaju za cilj unaprjeđenje ostvarivanja nacionalnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji, na dijalog u cilju postizanja konsenzusa i svebošnjačkog jedinstva oko pitanja od ključnog značaja za bošnjački nacionalni identitet.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća smatra da Bošnjaci u Sandžaku treba da budu dio rješenja, a ne problema, na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i u tom smislu smatra da ponovni izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće treba da proteknu u duhu demokratije, tolerancije i mira.

Izvršni odbor BNV smatra da bošnjačko nacionalno jedinstvo treba da bude prioritet svih potencijalnih učesnika na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće i izražava čvrsto opredjeljenje i spremnost na posredovanje u tom pravcu.

Izvršni odbor BNV ponovo poziva nadležne državne organe na nastavak implementacije Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima zagarantovanih prava Bošnjaka u Republici Srbiji, kako bi Bošnjacima bilo vraćeno potpuno povjerenje u institucije sistema.

U vezi sa novim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće Izvršni odbor BNV u tehničkom mandatu smatra da oni treba da doprinesu rješavanju situacije u kojoj se sandžački Bošnjaci trenutno nalaze i afirmaciji pozitivnih evropskih vrijednosti, te da u tom smislu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću ima mjesta za sve koji dijele te vrijednosti i u interesu im je ostvarenje i unaprjeđenje nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka.

U Novom Pazaru,                                     Predsjednik Izvršnog odbora BNV,
18.03.2011.godine                                     Esad Džudžević, dipl. sociolog