Sjenička skupština traži ravnopravnost Bošnjaka

Na prijedlog Bošnjačke liste za evropski Sandžak, koja zajedno sa SDP, DS, SPS i G17plus vrši vlast u Sjenici, Skupština ove opštine donijela je odluku o pokretanju inicijative za zapošljavanje Bošnjaka u državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama.

Po mišljenju člana IO BNV i pomoćnika predsjednika opštine Sjenica, Muhedina Fijuljanina, osim ostvarivanja prava Bošnjaka, ovakva odluka će doprinjeti i pozitivnom imidžu cijelog regiona.

Međutim, takva odluka Skupštine bila je glavni razlog što su, i pre usvajanja dnevnog reda odbornici opozicione Demokratske stranke Srbije napustili sjednicu.

Po mišljenju odbornika te stranke, Veroslava Karličića, u Sjenici su ugrožena prava Srba. On je rekao da ukoliko Skupština ne usvoji njihov prijedlog da se pitanje ostvarivanja prava Bošnjaka skine sa dnevnog reda, ovaj odbornički klub će pokrenuti inicijativu da se formira zasebna opština Štavalj. Pošto takav prijedlog nije usvojen, odbornici DSS-a su napustili sjednicu.

Podsjećamo da su i odbornici tutinskog lokalnog parlamenta pokrenuli, na sjednici Skupštine opštine, u ponedjeljak 19. decembra, inicijativu za deblokadu ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava Bošnjaka u Republici Srbiji, za usklađivanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu i tužilaštvu na teritoriji opštine Tutin, kao i inicijativu za preduzimanje mjera u cilju usklađivanja rada državnih organa sa Ustavom i zakonom.

Izvor: Sandžačke novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.