U Bijelom Polju održan okrugli sto na temu

04.03. Bijelo Polje – U organizaciji Centra za bošnjačke studije i časopisa Bošnjačka riječ, dana 04.03.2006. godine u Bijelom Polju, održan je okrugli sto na temu Položaj i ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka u Crnoj Gori.
Učesnici okruglog stola bili su predstavnici vlasti i opozicije u Crnoj Gori, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavnici Islamske zajednice, istaknuti pojedinci, predstavnici bošnjačkih političkih partija, institucija i udruženja, predavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, predsjednici opština u kojima Bošnjaci čine značajan dio stanovništva, Bošnjaci poslanici u republičkim i parlamentu državne zajednice, te Bošnjaci u Vladi Republike Crne Gore i Republike Srbije i Savjetu ministara državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Tim povodom Centar za Bošnjačke studije daje

I Z J A V U  ZA   J A V N O S T

1. Od 1912. godine kada je dio Sandžaka odnosno severni dio Crne Gore prisajedinjen i ušao u sastav današnje Crne Gore, Bošnjaci su zajedno sa Crnogorcima, Srbima, Albancima i drugim narodima učestvovali u njenoj izgradnji.
2. Bošnjaci u Crnoj Gori su prošli kroz teška iskušenja u poslednjih petnaest godina istrajavajući u nastojanjima da na miran i demokratski način definišu i ostvare svoj političko-pravni status i nacionalna prava;
3. Uprkos činjenici da su tzv. žabljačkim ustavom iz 1992. godine Bošnjaci svedeni na vjersku grupu, oni su bili i ostali dio realnosti društvenog i državnog bića Crne Gore, jednako izvorni i autohtoni koliko i svi ostali narodi;
4. Bošnjaci podržavaju politički dijalog svih nacionalnih zajednica unutar Crne Gore kao demokratski i razuman proces uz maksimalnu saradnju i dobre usluge evropskih i drugih institucija i organizacija.
U tom procesu Bošnjaci traže pravo na:
a) slobodnu upotrebu svojih nacionalnih simbola;
b) službenu upotrebu bosanskog jezika;
c) obrazovanje u skladu sa nacionalnim vrijednostima;
d) informisanje na svom jeziku,
e) državnu zaštitu svoje kulturne baštine i tradicije;
f) djelotvorno učešće u javnom životu, što podrazumijeva realnu i srazmernu zastupljenost u institucijama sistema na lokalnom, regionalnom i republičkom nivou;
5. U rješavanju svog političko-pravnog statusa u Crnoj Gori Bošnjaci traže ustavne i zakonske garancije i mehanizme u skladu sa međunarodnim standardima, te Sandžak kao buduću modernu evropsku regiju kao uslov za nesmetanu komunukaciju i  prekograničnu saradnju.
Učesnici skupa pozivaju relevantne i legitimne predstavnike bošnjačkog naroda da nastave dijalog o svom političko-pravnom statusu i ostvarivanju nacionalnih prava u Crnoj Gori, te na taj način postanu konstruktivan partner vlasti i opoziciji i omoguće integraciju Bošnjaka u sve društvene i državne strukture Republike Crne Gore, bez obzira na njen budući državno-pravni status.

 
U Bijelom Polju,                                                              Organizacioni odbor
04.03.2006. godine                                                          Dr Amer Halilović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.