U Crnoj Gori se ne poštuju prava Bošnjaka

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i Crnoj Gori Esad Džudžević je na press konferenciji u beogradskom media centru izjavio da se prava Bošnjaka u Crnoj Gori ne poštuju. Džudžević je, izrazio nezadovoljstvo položajem Bošnjaka u Crnoj Gori navodeći da u toj Republici nema govora o službenoj upotrebi jezika i pisma, obrazovanju i informisanju na jezicima nacionalnih manjina i zaštiti kulturne baštine.

Džudžević je istakao da je to jedno potpuno nezadovoljavajuće stanje obzirom da, prema poslednjem popisu stanovništva, u Crnoj Gori živi oko 92.000 Bošnjaka. U Crnoj Gori različit status ima samo albanska nacionalna manjina koja čini od 5,5 do šest odsto stanovništva, rekao je Dzudžević i dodao da oni svoje pravo ostvaruju preko poslanika, koji se biraju u posebnim izbornim jedinicama, emisija koje imaju na crnogorskoj televiziji a uskoro bi trebalo da dobiju svoj univerzitet.

Džudžević je takođe istakao da je u Srbiji počeo pozitivan proces ostvarivanja prava manjina u skladu sa zakonom i medjunarodnim strandardima dodajući da je nivo ostvarivanja manjinskih prava u Vojvodini veći nego u ostatku Srbije, a posebno kada su u pitanju prava bugarske, bošnjačke, rumunske, makedonske i romske manjine.

On je, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, izrazio zadovoljstvo početkom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, smatrajući to procesom koji će omogućiti da standardi u korpi manjinskih prava budu na jedan sistemski način regulisana u državi. Politika koji je vodilo Bošnjačko nacionalno vijeće dobija garanciju da će sve konvencije i povelje sprovoditi ali i da će mnoge biti ratifikovane medju kojima je ključna ratifikacija Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, rekao je Džudžević.

Osvrnuo se i na proces prebacivanja prava sa saveznog na republički nivo koji je počeo formiranjem Republičkog Savjeta za nacionalne manjine ali da treba formirati i republički fond za nacionalne manjine koji će finansirati sve obaveze propisane poveljama i konvencijama i usvojiti Zakon o nadlježnostima Savjeta manjina i koji bi, po njegovoj ocjeni, trebalo da se nadje u skupštinskoj proceduri do kraja godina. Džudžević je takodje izrazio zadovoljstvo senzibilitetom koji je pokazala Vlada Srbije prema zahtjevima i potrebama manjina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.