U Novom Pazaru promovisana “Bošnjačka riječ”

Promocija prvog broja časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka Riječ” održana je u sali Glavnog ureda Vijeća u Novom Pazaru. Promociju je otvorio glavni i odgovorni urednik časopisa Muhedin Fijuljanin koji se na kratko osvrnuo na sadržaj prvog broja i pomenuo niz istaknutih kulturnih i naučnih radnika iz reda Bošnjaka koji su svojim radovima i tekstovima obogatili prvi broj “Bošnjačke riječi”.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV i direktor Centra za Bošnjačke Studije Esad Džudžević je najavio promociju ovog časopisa u Sarajevu i to u prostorijama Bošnjačkog instituta čiji je vakif Adil beg Zulfikarpašić. Džudžević je u ime osnivača i izdavača časopisa rekao da je “Bošnjačka riječ” pokušaj da se uz pomoć države napravi jedan kvalitetan časopis koji će izlaziti četiri puta godišnje, čime će se uhvatiti tempo u izgrađenosti institucija ostalih nacionalnih zajednica sa ovih prostora. Izdavač časopisa je CBS koji ima ambiciju da preraste u jednu ozbiljnu  bošnjačku izdavačku kuću i ispred Vijeća najavio niz aktivnosti na polju kulture i informisanja.

Šef resora za kulturu u BNV Džengis Redžepagić je rekao da je Vijeće samo mehanizam pomoću kojeg će cijeli bošnjački korpus naći mogućnost da se nacionalno i kulturno uzdigne kako na individualnom tako i na nivou kompletne zajednice. Govoreći o svom tekstu i kompletnom sadržaju prvog broja “Bošnjačke riječi”, Redžepagić  je izrazio ubjeđenje da je prvi broj samo početak jednog velikog i dugog ali uspješnog projekta koji se zove “Bošnjačka riječ”.

Predsjednik Odbora za kulturu u BNV, Faruk Dizdarević je u svom izlaganju istakao da prisustvujemo jednom veoma važnom i istorijskom trenutku i izrazio nadu da će redakcija “Bošnjačke riječi” omogućiti mladim i neafirmisanim stvaraocima da svoje radove objavljuju u “Bošnjačkoj riječi” čime će se omogućiti da se bošnjačka duhovnost i kultura neprestano obogaćuje i istražuje.

Istoričar iz Novog Pazara, magistar Redžep Škrijelj čiji je naučni rad pod nazivom “Tragom jedne nizamske prepiske” objavljen u prvom broju “Bošnjačke riječi” je o ovom časopisu rekao da je ovo jedan lijep nastavak u sandžačkom novinarstvu čiji su korijeni u prvom sandžačkom novinaru Mehmedu Šaćiru Kurtćehajiću a potom se osvrnuo na istorijat sandžačke žurnalistike.

U razgovoru i promociji prvog broja “Bošnjačke riječi” su učestvovali i istoričar iz Novog Pazara, magistar Esad Rahić i Hodo Katal, književnik iz Tutina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.