U PETNJICI OTVORENA IZLOŽBA SA KOLONIJE „SJENICA 2017.“

Bošnjačko nacionalno vijeće je upriličilo izložbu slika sandžačkih umjetnika sa Likovne kolonije „Sjenica 2017.“ u Centru za kulturu u Petnjici.

Direktor Centra za kulturu, Sinan Tiganj i selektor kolonije mr. Medžid Fakić, pozdravili su prisutne i naglasili važnost i potrebe organizovanja ovakvih događaja svuda gdje ima Bošnjaka.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam u prilici zajedno sa svima vama da uživam u ovim ljepotama i slikama koje govore o nama. Možda smo mi Bošnjaci najmanje pažnje poklanjali kulturi, zbog toga što smo narod koji se do sada borio za opstanak, ali na svu sreću danas su Bošnjaci svjesni kome pripadaju i da od drugog ne traže niti uzimaju već dijele ono što imaju sa onima kojima žive. Zato sam i ponosan i želja mi je da ovakav vid kolonija bude naša praksa“, izjavio je i predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović i proglasio izložbu otvorenom.

Otvaranju izložbe su prisustvovali i predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Mirsad Džudžević sa saradnicima, rukovodstvo Opštine Petnjica, kao i brojne zvanice iz umjetničkog i kulturnog života.

Sandžački umjetnici, povodom stote godišnjice Sjeničke konferencije održane 1917. godine, okupili su se u Sjenici u okviru Likovne kolonije „Sjenica 2017“. Bošnjačko nacionalno vijeće je 2017. godinu proglasilo Godinom Sjeničke konferencije, a dane 13. i 14. avgust za dane od posebnog značaja za Bošnjake Sandžaka.

Kolonija „Sjenica 2017“ do sada je izložena u Sjenici, Tutinu, Priboju, Prijepolju, Pljevljima i Bijelom Polju, Petnjici dok je sljedeća planirana u Plavu.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.